İçeriğe geç

Duygusal girişimler, analitik düşünceler ile yer değiştirmelidir..

İnşaat yapma cazibesine kapılanlar, kazancın yüksek olduğunu sanmakla hata yapmaya başlıyorlar.

Kazanç yüksek olabilir. Ama bu doğru yerde doğru proje ile mümkün. Görünen o ki, geliştiriciler bölgelerine uzak fiyatların peşindeler. Halen hatalı fizibiliteler, yanlış konseptler uygulanmaktadır. Maltepe, Kartal ve Pendik E-5 hattında fiyatların bitmiş projelerde bile 7.000 TL/m²’e alıcı bulmaya zorlandığı zamanda. Yeni çıkan projelerin fizibilitelerini 10.000 – 11.000 TL/m²’den yapmaları ve bu fizibilitelerle arsa sahipleri ile anlaşmaya çalışmak, gereksiz bir arsa fiyat balonu şişirmekten öteye gitmeyecektir.

Oysa ki bu tip bölgeler halen, orta gelirli tüketicinin gayrimenkul satın alabileceği yerlerdir. Buralarda 3.500 – 6.000 TL/m² bandında B ve B+ çıkacak bir projenin başarısız olma ve satış firesi verme şansı yoktur. Hatta bu geliştiricinin ortaya koyduğu projelerinin bölgede bir marka yaratması, sürekliliğinin devamı kaçınılmaz olur. Bu süreklilik bölgeyi doğal yükseliş trendinde 10.000 TL/m² fiyatına ulaştırabilir.

Bölgesinde markalaşmış ve değer kazandırmış bir geliştirici olarak anılmak mı? Yoksa projesini satamayan bir geliştirici olmak mı?

Türk geliştiricilerinin heyecanı ve hızlı girişimcilikleri doğrudan uzak sonuçlarla geri dönüyor. Satılamayan stoklar ve yatırım yapamayan alıcı bize durağan bir piyasa getirir. İşin çok çok derinine indiğimizde ekonomik sebeplerin temelinin duygusal hareketlerimizden kaynaklandığını görürüz. Analitik bir düşünce yapısına sahip olmak ve yatırımları bir matematiksel sonuca göre yaptığımızda, baştaki duygusal girişim ekonomik durağanlık yaratacağına, işin sonunda elde ettiğimiz kar duygusal haza dönüşür.

Duygusal girişimler, analitik düşünceler ile yer değiştirmelidir..

 

Ender AYDOĞDU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir